Faalangst

Faalangst
Kun je niet meer goed studeren door gedachten als ‘ik moet dit tentamen halen’ of ‘ik ga het toch niet halen’? Dan is het mogelijk dat jij faalangst hebt. Faalangst of tentamenvrees is een veelvoorkomend probleem onder o.a. studenten. Niemand wil falen, maar dat betekent niet dat iedereen faalangst heeft. Pas als de angst om te falen zo erg is dat je prestaties verslechteren, het plezier om te studeren afneemt of je last krijgt van spanning en studiestress kan gesproken worden van faalangst. Het kan gaan om angst voor bijvoorbeeld een tentamen, het houden van een referaat of het schrijven van een scriptie of essay. Onzekerheid om verkeerd over te komen en bang zijn om fouten te maken spelen ook een grote rol bij faalangst. Studenten met faalangst zijn vaak perfectionistisch, stellen erg hoge eisen aan zichzelf en piekeren veel.

Behandeling
Cognitieve Gedragstherapie (CGT) kan een oplossing bieden. Negatieve gedachten worden besproken en gekeken wordt of ze kloppend zijn en vervangen kunnen worden door meer helpende gedachten. Verder wordt gewerkt aan het verbeteren van de concentratie voor de uit te voeren taak of prestatie. Werken aan faalangst heeft een positief effect op het zelfbeeld. Ook kan je middels inzicht gevende therapie samen met je therapeut onderzoeken hoe het komt dat je klachten hebt en waardoor deze zijn ontstaan. Samen bespreek je wat de betekenis van de problemen is en wat je zou willen veranderen.

Zorgprogramma's

Wil je meer weten over hoe je behandeling er bij ons uit ziet? In het document ‘Zorgprogramma’s’ lees je meer over onze werkwijze, de verschillende fases van een behandeling en hoe de behandeling er per klacht/stoornis uit ziet: Zorgprogramma’s 2024.

Wij bieden ook behandeling aan kinderen. Zie kinderpraktijkamsterdam.nl.

Aanmelden voor een intakegesprek

Tijdens een intakegesprek kunnen wij het beste beoordelen welke behandeling het meest geschikt is.

Vragen voor de Studentpraktijk?

Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar op 020 773 1321. Op de overige dagen kunt u contact met ons opnemen per mail: info@kinderpraktijkamsterdam.nl. Ook kunt u het onderstaande formulier invullen. In ons privacystatement kunt u lezen hoe wij met uw persoonsgegevens omgaan.