Faalangst

Faalangst
Kun je niet meer goed studeren door gedachten als ‘ik moet dit tentamen halen’ of ‘ik ga het toch niet halen’? Dan is het mogelijk dat jij faalangst hebt. Faalangst of tentamenvrees is een veelvoorkomend probleem onder o.a. studenten. Niemand wil falen, maar dat betekent niet dat iedereen faalangst heeft. Pas als de angst om te falen zo erg is dat je prestaties verslechteren, het plezier om te studeren afneemt of je last krijgt van spanning en studiestress kan gesproken worden van faalangst. Het kan gaan om angst voor bijvoorbeeld een tentamen, het houden van een referaat of het schrijven van een scriptie of essay. Onzekerheid om verkeerd over te komen en bang zijn om fouten te maken spelen ook een grote rol bij faalangst. Studenten met faalangst zijn vaak perfectionistisch, stellen erg hoge eisen aan zichzelf en piekeren veel.

Behandeling
Cognitieve Gedragstherapie (CGT) kan een oplossing bieden. Negatieve gedachten worden besproken en gekeken wordt of ze kloppend zijn en vervangen kunnen worden door meer helpende gedachten. Verder wordt gewerkt aan het verbeteren van de concentratie voor de uit te voeren taak of prestatie. Werken aan faalangst heeft een positief effect op het zelfbeeld. Ook kan je middels inzicht gevende therapie samen met je therapeut onderzoeken hoe het komt dat je klachten hebt en waardoor deze zijn ontstaan. Samen bespreek je wat de betekenis van de problemen is en wat je zou willen veranderen.

Wij bieden ook behandeling aan kinderen. Zie kinderpraktijkamsterdam.nl.

Aanmelden voor een intakegesprek

Tijdens een intakegesprek kunnen wij het beste beoordelen welke behandeling het meest geschikt is.

Over ons

Anne-Marije Peelen en Leonore Heukelom

Anne-Marije Peelen en Leonore Heukelom zijn beiden gezondheidszorg psycholoog (GZ-psycholoog) en psychotherapeut (differentiatie kinder en jeugd).

Hannah van der Linde

Hannah van der Linde is werkzaam als GZ-psycholoog in opleiding (differentiatie kinder- en jeugd). Zij heeft hiervoor bij de Bascule gewerkt.

Lara ten Have

Lara ten Have is werkzaam als GZ-psycholoog (differentiatie kinder- en jeugd). Lara heeft ook als psycholoog bij de Bascule gewerkt.

Rosa Norp

Rosa Norp is werkzaam als GZ-psycholoog (differentiatie volwassenen). Rosa heeft ervaring opgedaan in de forensische jeugdzorg.

Marga Bootsma

Marga Bootsma werkt als office-manager. Zij heeft hiervoor ook als office-manager gewerkt.

Inger van der Kooij

Inger van der Kooij is werkzaam als GZ-psycholoog (differentiatie kinder- en jeugd). Daarnaast heeft Inger een promotieonderzoek gedaan naar kindermishandeling aan het Academisch Medisch Centrum (AMC).

Marit Roos

Marit Roos is werkzaam als GZ-psycholoog (differentiatie kinder- en jeugd). En ook Marit heeft hiervoor als psycholoog bij de Bascule gewerkt.

Yvette Nijhuis

Yvette Nijhuis is werkzaam als GZ-psycholoog (differentiatie volwassenen). Op dit moment volgt zij een opleiding tot psychotherapeut. Zij heeft hiervoor bij Inforsa gewerkt.

Vragen voor de Studentpraktijk?

Wij zijn op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag telefonisch bereikbaar op 020 773 1321. Op de overige dagen kunt u contact met ons opnemen per mail: info@kinderpraktijkamsterdam.nl. Ook kunt u het onderstaande formulier invullen. In ons privacystatement kunt u lezen hoe wij met uw persoonsgegevens omgaan.