Burn-out

Burn-out diagnose

Een burn-out hangt vaak samen met andere psychische klachten zoals een laag zelfbeeld en/of perfectionisme. Een burn-out is meestal het gevolg van een combinatie van factoren, b.v. te lang te hard werken, in combinatie met te weinig rust en ontspanning. Verder kunnen belangrijke gebeurtenissen in de privé sfeer meespelen. Feitelijk is burn-out geen medische diagnose, maar een beroepsmatig verschijnsel. Vaak wordt daarom door de psycholoog naast een burn-out een somatische symptoomstoornissen, een aanpassingsstoornis, angststoornis of depressieve stoornis gediagnosticeerd. Als er sprake is van een DSM-diagnose wordt behandeling vergoed door de zorgverzekeraar. Daarnaast werken wij samen met werkgevers wat maakt dat in sommige gevallen de werkgever (een deel) van de kosten vergoed. Bij vergoeding door de werkgever is er geen sprake van een wachtlijst.

Wij passen de burn-out behandeling aan, aan jouw situatie en behoeften. Binnen een burn-out behandeling kan een psycholoog verschillende therapievormen toepassen. Welke therapievormen we vaak gebruiken bij het behandelen van een burn-out zijn: cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie, ACT Schematherapie en EMDR. Veel opties dus, zo krijg je altijd de best passende hulp bij je burn-out.

Cognitieve gedragstherapie

Deze therapievorm helpt je jouw gedachten en gedrag te onderzoeken en negatieve patronen te bestrijden. Samen met jouw psycholoog onderzoek je welke denkpatronen en welk gedrag hebben bijgedragen aan het ontstaan van de burn-out. En het belangrijkste: je leert tijdens cognitieve gedragstherapie situaties anders te interpreteren en anders over dingen te denken. Zo blijf je in de toekomst beter in balans en kun je mogelijk een volgende burn-out voorkomen.

Oplossingsgerichte therapie

Zoals de naam al doet vermoeden richt deze therapievorm zich op het vinden van een oplossing voor jouw probleem. Deze therapie richt zich op je sterke kanten en vanuit jouw kracht zoek je samen met jouw psycholoog naar een oplossing. De psycholoog kijkt naar jouw kwaliteiten en hoe die jou kunnen helpen om de gewenste situatie te bereiken. Het is een toekomstgerichte methode die we vaak inzetten bij het behandelen van een burn-out.

Acceptance en Commitment Therapy (ACT)

Met ACT ontstaat er een bewustzijn op hoe jij omgaat met lastige gedachten en gevoelens. Vind je het bijvoorbeeld lastig om je grenzen aan te geven op je werk, omdat je dan denkt een minder waardevolle collega te zijn? Dan is de kans groot dat je door deze gedachten harder gaat werken en dus jouw grens overgaat. Hiermee overbelast je jezelf. ACT helpt je te onderzoeken en oefenen wat een handigere strategie is in zo’n situatie, te begrijpen wat echt belangrijk is in je leven om dat vervolgens om te zetten.

Schematherapie

Bij schematherapie leer je hoe jouw gedrag en patronen zijn ontstaan in je jeugd en hoe deze kunnen samenhangen met de burn-out. Je leert jouw emotionele behoeften herkennen, accepteren en eraan tegemoet komen op een helpende manier. Je leert je patronen herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Hierdoor zul je beter voelen en functioneren op je werk.

EMDR

EMDR is een vorm van therapie die gebruikt wordt voor het verwerken van trauma’s. Trauma’s kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een burn-out. De afkorting staat voor Eye Movement Desensitization Reprocessing. Bij een EMDR behandeling helpt de psycholoog je om de emotionele lading bij een heftige herinnering te verminderen. Je vergeet niet wat er is gebeurd, de emoties die je erbij voelt worden minder sterk waardoor het je minder hindert in het dagelijks leven.

Zorgprogramma's

Wil je meer weten over hoe je behandeling er bij ons uit ziet? In het document ‘Zorgprogramma’s’ lees je meer over onze werkwijze, de verschillende fases van een behandeling en hoe de behandeling er per klacht/stoornis uit ziet: Zorgprogramma’s 2024.

Wij bieden ook behandeling aan in Haarlem. Zie haarlemsepsychologenpraktijk.nl.

Aanmelden voor een intakegesprek

Tijdens een intakegesprek kunnen wij het beste beoordelen welke behandeling het meest geschikt is.

Vragen voor de Studentpraktijk?

Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar op 020 773 1321. Op de overige dagen kunt u contact met ons opnemen per mail: info@kinderpraktijkamsterdam.nl. Ook kunt u het onderstaande formulier invullen. In ons privacystatement kunt u lezen hoe wij met uw persoonsgegevens omgaan.