Borderline & persoonlijkheidsproblematiek

Borderline & persoonlijkheidsproblematiek
Ieder mens heeft zijn karaktereigenschappen en eigenaardigheden in zijn persoonlijkheid. We spreken van persoonlijkheidsproblematiek als mensen hierdoor veel moeite hebben met het vormgeven van relaties en de invulling van hun leven. Een van de persoonlijkheidsstoornissen die relatief veel voorkomt is de Borderline persoonlijkheidsstoornis. Erfelijkheid en emotionele gebeurtenissen in de jeugd spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de stoornis. De persoonlijkheidsstoornis komt veel voor bij jongvolwassenen en stabiliseert vaak op latere leeftijd. Borderline komt voor in verschillende vormen; niemand met borderline heeft dezelfde klachten. Er zijn enkele kenmerken die vaak voorkomen bij iemand met borderline, zoals een wisselend gevoel van eigenwaarde, impulsief gedrag met negatieve gevolgen, eenzame gevoelens, moeite om woede te beheersen, paranoïde gedachtes, angst om verlaten te worden, zwart-wit denken met als gevolg moeite om relaties te onderhouden en stemmingswisselingen.

Behandeling
De behandeling kan erop gericht zijn om bepaalde symptomen van borderline te verminderen door middel van therapie. De behandeling richt zich op het beter leren reguleren van de emoties middels cognitieve gedragstherapeutische technieken, gericht op het algemeen dagelijks functioneren. Dit kan zowel individueel als in groepsverband. Ook kan je middels inzicht gevende therapie samen met je therapeut onderzoeken hoe het komt dat je klachten hebt en waardoor deze zijn ontstaan. Samen bespreek je wat de betekenis van de problemen is en wat je zou willen veranderen.

Zorgprogramma's

Wil je meer weten over hoe je behandeling er bij ons uit ziet? In het document ‘Zorgprogramma’s’ lees je meer over onze werkwijze, de verschillende fases van een behandeling en hoe de behandeling er per klacht/stoornis uit ziet: Zorgprogramma’s 2024.

Wij bieden ook behandeling aan kinderen. Zie kinderpraktijkamsterdam.nl.

Aanmelden voor een intakegesprek

Tijdens een intakegesprek kunnen wij het beste beoordelen welke behandeling het meest geschikt is.

Vragen voor de Studentpraktijk?

Wij zijn op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag telefonisch bereikbaar op 020 773 1321. Op de overige dagen kunt u contact met ons opnemen per mail: info@kinderpraktijkamsterdam.nl. Ook kunt u het onderstaande formulier invullen. In ons privacystatement kunt u lezen hoe wij met uw persoonsgegevens omgaan.