Borderline & persoonlijkheidsproblematiek

Borderline & persoonlijkheidsproblematiek

Borderline & persoonlijkheidsproblematiek
Ieder mens heeft zijn karaktereigenschappen en eigenaardigheden in zijn persoonlijkheid. We spreken van persoonlijkheidsproblematiek als mensen hierdoor veel moeite hebben met het vormgeven van relaties en de invulling van hun leven. Een van de persoonlijkheidsstoornissen die relatief veel voorkomt is de Borderline persoonlijkheidsstoornis. Erfelijkheid en emotionele gebeurtenissen in de jeugd spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de stoornis. De persoonlijkheidsstoornis komt veel voor bij jongvolwassenen en stabiliseert vaak op latere leeftijd. Borderline komt voor in verschillende vormen; niemand met borderline heeft dezelfde klachten. Er zijn enkele kenmerken die vaak voorkomen bij iemand met borderline, zoals een wisselend gevoel van eigenwaarde, impulsief gedrag met negatieve gevolgen, eenzame gevoelens, moeite om woede te beheersen, paranoïde gedachtes, angst om verlaten te worden, zwart-wit denken met als gevolg moeite om relaties te onderhouden en stemmingswisselingen.

Behandeling
De behandeling kan erop gericht zijn om bepaalde symptomen van borderline te verminderen door middel van therapie. De behandeling richt zich op het beter leren reguleren van de emoties middels cognitieve gedragstherapeutische technieken, gericht op het algemeen dagelijks functioneren. Dit kan zowel individueel als in groepsverband. Ook kan je middels inzicht gevende therapie samen met je therapeut onderzoeken hoe het komt dat je klachten hebt en waardoor deze zijn ontstaan. Samen bespreek je wat de betekenis van de problemen is en wat je zou willen veranderen.

Wij bieden ook behandeling aan kinderen. Zie kinderpraktijkamsterdam.nl.

Aanmelden voor een intakegesprek

Tijdens een intakegesprek kunnen wij het beste beoordelen welke behandeling het meest geschikt is.

Over ons

Anne-Marije Peelen en Leonore Heukelom

Anne-Marije Peelen en Leonore Heukelom zijn beiden gezondheidszorg psycholoog (GZ-psycholoog) en psychotherapeut (differentiatie kinder en jeugd).

Inger van der Kooij, GZ-psycholoog

Marit Roos, GZ-psycholoog in opleiding

Lisanne ten Hoor, GZ-psycholoog in opleiding

Lara ten Have, GZ-psycholoog in opleiding

Linda Huurman, Basispsycholoog

Whitley Brokking, Office manager

Vragen voor de Studentpraktijk?

Wij zijn op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag telefonisch bereikbaar op 020 773 1321. Op de overige dagen kunt u contact met ons opnemen per mail: info@kinderpraktijkamsterdam.nl. Ook kunt u het onderstaande formulier invullen. In ons privacystatement kunt u lezen hoe wij met uw persoonsgegevens omgaan.