Trauma

Trauma

Trauma
Soms maak je iets mee wat heel beangstigend of pijnlijk is, bijvoorbeeld een verkeersongeluk, een aanranding of een plotseling verlies. Je kunt ook slachtoffer zijn (geweest) van misbruik, huiselijk geweld of verwaarlozing. Dergelijke situaties kunnen diepe indruk maken. Het lukt niet altijd hier zelf overheen te komen. De gebeurtenis heeft dan een blijvende invloed op hoe je je voelt, denkt en handelt. Wanneer de klachten die je hebt na een ingrijpende gebeurtenis niet binnen drie maanden verdwenen zijn, kan er sprake zijn van een posttraumatische stress-stoornis. Het komt voor dat iemand pas maanden of zelfs jaren later last krijgt van de traumatische ervaring. Klachten die kunnen optreden zijn overmatige waakzaamheid, somberheid, herbelevingen, vermijding, prikkelbaarheid, slaapproblemen, vermoeidheid en moeite met concentreren. Omdat de herinnering aan de gebeurtenis pijnlijk is, probeer je gedachten aan de gebeurtenis te verdringen of situaties te vermijden die je daaraan doen denken. Als vermijden niet mogelijk is, worden soms alle gevoelens uitgeschakeld. Vermijding kan ook de vorm krijgen van vluchten in bijvoorbeeld werken of overmatig alcoholgebruik.

Behandeling
Wij behandelen trauma met behulp van Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Dit is een therapievorm voor mensen die een traumatische of schokkende ervaring hebben opgedaan. Wij maken ook gebruik van Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en schrijftherapie of een combinatie hiervan.

Wij bieden ook behandeling aan kinderen. Zie kinderpraktijkamsterdam.nl.

Aanmelden voor een intakegesprek

Tijdens een intakegesprek kunnen wij het beste beoordelen welke behandeling het meest geschikt is.

Over ons

Anne-Marije Peelen en Leonore Heukelom

Anne-Marije Peelen en Leonore Heukelom zijn beiden gezondheidszorg psycholoog (GZ-psycholoog) en psychotherapeut (differentiatie kinder en jeugd).

Hannah van der Linde

Hannah van der Linde is werkzaam als GZ-psycholoog in opleiding (differentiatie kinder- en jeugd). Zij heeft hiervoor bij de Bascule gewerkt.

Lara ten Have

Lara ten Have is werkzaam als GZ-psycholoog (differentiatie kinder- en jeugd). Lara heeft ook als psycholoog bij de Bascule gewerkt.

Rosa Norp

Rosa Norp is werkzaam als GZ-psycholoog (differentiatie volwassenen). Rosa heeft ervaring opgedaan in de forensische jeugdzorg.

Marga Bootsma

Marga Bootsma werkt als office-manager. Zij heeft hiervoor ook als office-manager gewerkt.

Inger van der Kooij

Inger van der Kooij is werkzaam als GZ-psycholoog (differentiatie kinder- en jeugd). Daarnaast heeft Inger een promotieonderzoek gedaan naar kindermishandeling aan het Academisch Medisch Centrum (AMC).

Marit Roos

Marit Roos is werkzaam als GZ-psycholoog (differentiatie kinder- en jeugd). En ook Marit heeft hiervoor als psycholoog bij de Bascule gewerkt.

Yvette Nijhuis

Yvette Nijhuis is werkzaam als GZ-psycholoog (differentiatie volwassenen). Op dit moment volgt zij een opleiding tot psychotherapeut. Zij heeft hiervoor bij Inforsa gewerkt.

Vragen voor de Studentpraktijk?

Wij zijn op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag telefonisch bereikbaar op 020 773 1321. Op de overige dagen kunt u contact met ons opnemen per mail: info@kinderpraktijkamsterdam.nl. Ook kunt u het onderstaande formulier invullen. In ons privacystatement kunt u lezen hoe wij met uw persoonsgegevens omgaan.